De zeeschildpadden van Tortuguero

De zeeschildpadden van Tortuguero

Wereldwijd zijn er 7 soorten zeeschildpadden waarvan er 5 soort in Costa Rica nestelen. 4 van de 5 nestelen in Tortuguero National Park: de Leatherback Turtle (Dermochelys coricea), La Cabezona (Caretta caretta), de Hawksbill (Eretmochelys imbricate) en de meest voorkomende in Tortuguero de Groene schildpad (Chelonia mydas). Het paaiseizoen van de Groene Schildpad begint in juli en eindigt ongeveer in oktober.

De naam van de groene schildpad is te danken aan de groene kleur van het vet en niet aan de kleur van de schaal. Het gemiddelde gewicht van een volwassen schildpad varieert van 75 tot 200 kg, de vinnen kunnen tot een meter lang zijn. Sommigen hebben tot 2.600 km afgelegd om hun paaiplaats te bereiken en keren over het algemeen terug om te paaien daar waar ze geboren zijn.

Om de twee tot vier jaar gaat het vrouwtje na het paren naar het strand. Als ze de juiste nestplaats heeft gevonden, graaft ze met haar achterste zwemvliezen een gat in het zand en legt ze de eieren, bedekt het nest met zand en keer terug naar de zee. Na 45 tot 75 dagen kruipen de babyschildpadden uit hun ei en gaan richting zee. Velen overleven de reis naar volwassenheid niet, omdat ze worden gevangen door roofdieren, zoals krabben, reigers of wasberen. Een schildpad heeft 30 jaar nodig om volwassen te worden en uit statistieken blijkt dat van elke 1000 babyschildpadden slechts één de volwassen leeftijd haalt. Uiteindelijk kunnen de schildpadden de leeftijd van 80 jaar bereiken. Naar schatting komen er per seizoen meer dan 100.000 schildpadden uit de Caraïben en de Atlantische Oceaan naar de stranden van Costa Rica. Tortuguero is een van de bekendste nationale parken in Costa Rica en het op twee na belangrijkste strand ter wereld voor zeeschildpadden om te nestelen.